ZOETERMEER - Onzekerheden rondom de kredietcrisis wakkeren de vraag naar 'veiligere' hypotheken aan.

In de eerste jaarhelft werden er veel meer hypotheken met een zogenoemde Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verstrekt dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat meldde de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, die de garanties verstrekt, vrijdag. Het aantal NHG-hypotheken kwam uit op 27.000, tegen 23.000 vorig jaar. De stijging is opvallend omdat in de eerste jaarhelft 10 procent minder huizen van maximaal 265.000 euro zijn verkocht. Dat bedrag is de bovengrens om in aanmerking te komen voor een garantie.

Banken

"Door de kredietcrisis kijken banken beter uit bij het verstrekken van krediet. De drang om op zeker te spelen is voor hen groter geworden", aldus directeur Karel Schiffer van de stichting. Op dit moment zijn 650.000 van alle verstrekte hypotheken in Nederland hypotheken met een NHG.

Mensen die NHG hebben, zijn gedekt als ze hun huis onverhoopt met verlies moeten doorverkopen. Als er een restschuld is, wordt deze door het Waarborgfonds Eigen Woning betaald aan de hypotheekverstrekker. Mensen die een NHG-hypotheek aangaan, betalen eenmalig 0,45 procent premie.

Verhandelbaar

NHG-hypotheken winnen bij banken volgens Schiffer ook aan populariteit omdat ze goed verhandelbaar zijn. "De afgelopen tijd zijn vaak hypotheken in pakketten doorverkocht. Veel van die portfolio's zijn minder waard geworden, als gevolg van de onzekerheden rondom de kredietcrisis."

"Maar hypotheekleningen met NHG-garantie zijn goudgerand. Daar krijgen ze een topprijs voor", aldus de directeur.

Buffers

De stichting is al sinds 1995 bezig buffers op te bouwen om mensen te behoeden voor grote verliezen als ze noodgedwongen hun huis uit moeten. Op dit moment is er sprake van een saldo van zo'n 450 miljoen euro. Jaarlijks komt daar uit premie-afdracht en opbrengsten uit beleggingen nog eens 70 miljoen euro bij.