AMSTERDAM - Bijna alle bedrijven in de AEX-index genoten vrijdag een lichte koerswinst. Buhrmann en Aegon waren daarbij uitschieters, met koerswinsten van respectievelijk circa 10 en 4 procent.

Beursstemming (video): Markt goedgemutst door Aegon en Philips
Buhrmann uitschieter op positieve beurs

Beursjournaal (video): Philips lost 1 miljard aan schuld eerder af
Verder: Dure euro drukt winst Rodamco Asia, Aegon herstel van dip door misverstand

De AEX stond tegen het middaguur ruim twee punten hoger (bijna 1 procent) op ruim 297 punten. De stijging op de Amsterdamse aandelenbeurs is een gevolg van de koerswinsten donderdagavond op de beurs in New York.

Aegon kreeg een extra duwtje in de rug van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs. Die had Aegon eerder op de ochtend een hogere waardering gegeven. Voor de plotseling sterkere stijging van de Buhrmann-aandelen konden meerdere analisten geen verklaring geven.

Een grote koerswinst was er ook voor elektronicaconcern Philips, dat voorbeurs meldde 1 miljard euro schuld vervroegd af te lossen. De aflossing bespaart veel rentekosten. Het aandeel steeg ongeveer procent naar circa 16,90 euro.

Van de 25 bedrijven in de AEX waren er slechts drie die rond het middaguur niet meededen met de algemene koerswinsten. Dat waren Shell, ABN Amro en DSM, hoewel hun verliezen beperkt bleven tot enkele tienden van een procent. Ook het postbedrijf TPG stond lange tijd in de min. Dat was nog een gevolg van de problemen die het Italiaanse Fiat donderdag bekendmaakte. Fiat is een grote klant van TPG.

Midkap

Bij de kleinere fondsen in de MidKapindex stond het merendeel ook op winst. Uitzendbureau Vedior was de grootste stijger (plus 4 procent), net als Aegon dankzij een hogere waardering door de zakenbank Goldman Sachs. Een positieve trend was er ook voor vastgoedfonds Rodamco Asia (plus 2 procent). Rodamco Asia had voorbeurs kwartaalcijfers bekendgemaakt: daaruit bleek dat het fonds goed draait, maar sterk te lijden heeft onder zwakkere valuta's.

Ook KLM scoorde goed (plus 2,5 procent), hoewel het dividend vrijdag van de notering werd afgetrokken. Het bericht dat Holdingmaatschappij De Telegraaf 25 miljoen euro steekt in de Brouwer Groep,werd door beleggers goed ontvangen. De koers van De Telegraaf steeg ruim 2 procent.

De andere beurzen in Europa kwamen de ochtend minder goed door dan die van Amsterdam. Alleen Londen was tegen het middaguur nog hoger (plus 0,15 procent). Parijs stond onveranderd, evenals Frankfurt.

De Duitse beurs had Volkwagen bovenaan staan met een koerswinst van 1,8 procent. Voor DaimlerChrysler bedroeg de koersstijging 0,65 procent. Het autoconcern had van Deutsche Bank een gunstige beoordeling gekregen. Onderaan stond Adidas (minus 1,8 procent). Donderdag had zijn Amerikaanse concurrent Nike enigszins teleurstellende bedrijfscijfers bekendgemaakt.

Voor de Europese autoconcerns telde mee dat de euro aan het dalen is, wat goed is voor hun export naar de Verenigde Staten. Op de Parijse beurs was Renault de winnaar met een koersstijging van ,5 procent. Peugeot was 1,5 procent hoger.

Euro

De euro was iets lager. Aan het einde van vrijdagmorgen stond de Europese munteenheid op 1,1415 dollar na donderdag te zijn gesloten op 1,1440 dollar. In ponden sterling ging de koers van 0,6875 naar ,6900.