WASHINGTON - De vierhonderd rijkste mensen in de Verenigde Staten beschikken over een gezamenlijk vermogen van 70 miljard dollar. Dat is meer dan 1 procent van het totale nationale inkomen. Tot deze becijfering komt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal. De krant baseert zich op gegevens over het jaar 2000 van de IRS, de Amerikaanse belastingdienst.

Daaruit blijkt dat deze superrijken alleen maar rijker worden. In 1999 was hun totale vermogen nog maar 53,5 miljard dollar. Ten opzichte van de 'schamele' 18,7 miljard dollar van 1992 is er inmiddels sprake van een verviervoudiging. In die periode van acht jaar verdubbelde het aandeel van deze superrijken in het totale inkomen van 0,52 procent naar 1,09 procent.

Volgens de krant tonen de gegevens van de IRS aan dat de inkomens in de VS sterk zijn gegroeid door hogere aandelenkoersen en dat de ongelijkheid toeneemt.

Om in 2000 tot het illustere gezelschap superrijken toe te treden moest iemand ten minste 86,8 miljoen dollar verdienen. Het jaar daarvoor volstond nog een inkomen van 67,4 miljoen dollar. Volgens de krant kan de ontwikkeling inmiddels wat zijn afgezwakt door de malaise op de beurs.