ROTTERDAM - Zakenvrouw Nina Brink heeft geen recht op een schadevergoeding van 43 miljoen dollar (27,7 miljoen euro) die zij eiste van bouwmagnaat Dik Wessels, een van de vroege investeerders in haar voormalige internetbedrijf Worldonline.

Dat schrijft NRC Handelsblad donderdag op zijn website op basis van een uitspraak van de rechtbank in Rotterdam.

Brink eiste de schadevergoeding omdat zij vond dat een winstdelingsovereenkomst rond de beursgang van Worldonline in maart 2000 ten onrechte niet is nagekomen.

Beursgang

Drie maanden voor die beursgang verkocht Brink een deel van haar aandelen voor 6 dollar per stuk aan de Twentse bouwondernemer. Zij spraken af dat de winst die Wessels zou maken bij de toekomstige beursgang voor de helft zou worden terugbetaald aan Brink.

Kort voor de beursgang ontdekte Brink dat deze overeenkomst niet was meegedeeld aan beleggers. Om de beursgang door te kunnen laten gaan, zag zij op aanraden van haar financiële en juridische adviseurs af van de regeling.

Aandelen

Worldonline ging voor 43 euro naar de beurs. Wessels verdiende daar 600 miljoen euro mee, waarvan ongeveer 90 miljoen euro met de aandelen die hij eerder van Brink had gekocht.

Veel later kwam Brink er achter dat ze die transactie ook had kunnen herberekenen, waarin zij de misgelopen winst had kunnen verdisconteren. Met een beroep op onder meer dwaling verweet Brink Wessels misbruik van de situatie te hebben gemaakt. De rechter ging daar niet in mee.