AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen konden donderdagochtend geen keuze maken tussen winst of verlies. Het ene moment lieten ze een plus zien, het andere moment een min. Tegen het middaguur noteerde de AEX-index in Amsterdam 294 punten, een winst van 0,43 punten of 0,15 procent.

Beursstemming (video): Stijgers en Dalers op het Damrak.

Beursjournaal (video): Nieuws dat de koersen beweegt.

Een belangrijke factor was donderdagmorgen de renteverlaging in de Verenigde Staten. De rente werd woensdag een kwart procentpunt verlaagd naar 1 procent. De beleggers menen dat de verlaging van ,25 procent niet voldoende is om de Amerikaanse economie in het goede spoor te krijgen. Bovendien slaagden de Amerikaanse centrale banken er in hun ogen niet in om de vrees voor deflatie weg te nemen.

De grootste winnaar van de AEX-index was het telecombedrijf KPN met een winst van 2,3 procent. De Duitse dochteronderneming E-Plus heeft inmiddels 7,6 miljoen klanten en verwacht dat dit er eind dit jaar acht miljoen zijn.

Een andere stijger was het voedingsmiddelenconcern Unilever. Concurrent Nestlé mag zijn ijsactiviteiten met het Amerikaanse Dreyer's Grand Ice Cream fuseren. Hierdoor krijgt Unilever er een grote concurrent bij op de Amerikaanse ijsmarkt. Desondanks won het aandeel 0,4 procent.

De grote winnaars van woensdag waren donderdag de grote verliezers. Chipfabrikant ASML verloor 2,3 procent en LogicaCMG ging 2,8 procent onderuit. Dit komt door winstnemingen, aldus een analist.

Midkap

Op de MidKap-index (min 0,2 procent) bungelde Fugro onderaan de lijst. Het bedrijf maakte donderdag bekend dat de resultaten over het eerste halfjaar ongeveer gelijk zijn aan die van de eerste zes maanden vorig jaar. Het aandeel verloor 2 procent.

De meeste andere beurzen in Europa slaagden er eveneens in hun openingsverliezen om te zetten in winst. Dat lukte Frankfurt het best met aan het eind van de ochtend een gemiddelde koersstijging van 0,9 procent. De beurs van Londen was onveranderd. Die van Parijs was 0,45 procent hoger.

Een grote verliezer was onder andere het Franse-Duitse farmaconcern Aventis. Het aandeel ging met 6,7 procent omlaag door de vrees dat een concurrerend middel tegen trombose het concern marktaandelen gaat kosten. Verder werd de handel in het aandeel Fiat geschorst in afwachting van mededelingen over een ingrijpende reorganisatie bij het noodlijdende Italiaanse concern. Fiat maakte later op de ochtend bekend ruim 12.000 banen te schrappen en twaalf fabrieken te sluiten.

Euro

De euro zakte van 1,1560 dollar naar 1,1475 dollar. Dat kwam door het opleven van de dollarkoers na de te klein geachte renteverlaging in de VS. Tegenover het pond sterling ging de euro van 0,6905 naar 0,6895.