VOORBURG - Niet alleen zwaar werk verhoogt het risico om in de WAO te belanden. Ook het gebrek aan een partner vergroot het gevaar om arbeidsongeschikt te raken.

Dat blijkt uit een analyse van twee onderzoekers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Zij stellen dit in een bijdrage aan het economenblad ESB, die donderdag is verschenen.

Alleenstaanden komen relatief vaker in de WAO terecht dan mensen met een partner, zo blijkt uit tabellen. Bovendien blijkt het WAO-risico hoger, als de partner geen betaalde baan heeft. Zelfs de loonhoogte van de partner blijkt van invloed. Wie een goedverdienende partner heeft, loopt minder kans in de WAO te belanden.

Het CBS heeft nog geen onderzoek gedaan naar oorzaken. Onderzoekers M. Copinga-Roest en R. Selten geven wel enkele mogelijke verklaringen. "Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat levensvreugde zijn weerslag heeft op de gezondheidssituatie", schrijven ze.

"Daarnaast nemen partners elkaar vaak werk uit handen, waardoor er minder gevaar is voor overbelasting. Een partner zal signalen van overbelasting vaak eerder herkennen zodat eerder deskundige hulp gezocht wordt. Hierdoor kan instroom in de WAO worden vermeden", aldus de onderzoekers.

Volgens de onderzoeken ligt het voor de hand om gericht aandacht te besteden aan werknemers zonder partner, als aanvulling op maatregelen voor andere WAO-risicogroepen.