TURIJN - Het noodlijdende Italiaanse industriële concern Fiat gaat 12.300 mensen ontslaan. De directie heeft besloten om twaalf fabrieken te sluiten, als onderdeel van een reorganisatie. Ze heeft ingestemd met een kapitaalinjectie van 1,8 miljard euro.

De ontslagen moeten binnen drie jaar zijn gerealiseerd. In een verklaring die donderdag werd uitgegeven staat dat er bij Fiat in Italië 2800 banen komen te vervallen. De overige ontslagen vallen in het buitenland.

De directie zegt dat het bedrijf zich in een crisissituatie bevindt, maar ook dat het alle middelen heeft om er weer bovenop te komen. Fiat streeft ernaar zijn kosten sterk omlaag te brengen. In wil het concern zijn kosten hebben verlaagd met 3,1 miljard euro ten opzichte van het niveau van vorig jaar.

Het gaat al een tijd slecht met Fiat, vooral door de slechte resultaten in de autodivisie. Vorig jaar leed het bedrijf een nettoverlies van 3,9 miljard euro. In het eerste kwartaal van dit jaar ging het nog niet veel beter.

Op de beurs in Milaan werd de handel in het aandeel Fiat donderdagochtend stilgelegd, in afwachting van de verklaring van de directie.