AMERSFOORT - De arbeidsbemiddelaar Kliq staat op de rand van de afgrond. Het bedrijf heeft woensdag in een overleg met vakbonden grote offers van het personeel gevraagd. Anders vreest Kliq in augustus of september faillissement te moeten aanvragen.

Dat maakten de Abvakabo FNV, De Unie en CNV-bond Publieke Zaak woensdag bekend. De arbeidsbemiddelaar wil ongeveer de helft van de arbeidsplaatsen bij het bedrijfsonderdeel reïntegratie schrappen. Bovendien moeten de overgebleven werknemers volgens Kliq minimaal 20 procent gaan inleveren op de arbeidsvoorwaarden.

“Er is gesuggereerd dat de arbeidsvoorwaarden van de Kliq-werknemers 20 tot 30 procent hoger liggen dan marktconform is en dat daarom inkomstenderving noodzakelijk is, wil het bedrijf levensvatbaar worden”, aldus CNV-bestuurder P. Hüngens.

De vakbonden voelen zich in een onmogelijke positie gebracht door Kliq. “Als we niets doen, gaat het bedrijf failliet. Aan de andere kant valt er weinig te praten over een sociaal plan. De directie geeft of heeft weinig onderhandelingsruimte”, stelde de vakbondsbestuurder.

Het bestuur en de centrale ondernemingsraad van Kliq noemen het van wezenlijk belang om een vertrouwensrelatie met de vakbonden op te bouwen. De bonden hebben echter nog geen vertrouwen willen uitspreken, zo laat het bedrijf in een reactie weten. Op korte termijn wil het bestuur een voorstel van de organisatieaanpassingen aan de ondernemingsraad voorleggen.

CNV-bestuurder Hüngens wijst op een ‘deadline’ die minister Zalm van Financiën namens de Staat, grootaandeelhouder van Kliq, heeft gesteld. De minister zou 28 miljoen euro beschikbaar hebben voor een sociaal plan. “Hij stelt wel als voorwaarde dat er voor 1 augustus een akkoord tussen bonden en directie op tafel ligt over een reorganisatie en ook dat in een nieuwe CAO marktconforme afspraken worden gemaakt over de arbeidsvoorwaarden.”

Vrijdag staat een tweede overleg gepland tussen de vakbonden en de directie van Kliq.