UTRECHT - De Stichting Reclassering Nederland vreest een kwart van haar budget te moeten inleveren. Woensdagmorgen heeft de Reclassering aan haar circa 2000 werknemers medegedeeld dat het ministerie van Justitie 30 miljoen euro op jaarbasis op haar begroting wil korten.

"Wat precies de gevolgen voor het personeel zijn is nog niet helder, maar we maken ons wel duidelijk zorgen", aldus een woordvoerster van de stichting woensdag. Het ministerie van Justitie wilde het bedrag van 30 miljoen euro niet bevestigen. "De begrotingsbesprekingen zijn nog bezig. Maar we kunnen ook niet zeggen dat het niet waar is", stelde een woordvoerster van het departement.

De zegsvrouw van de Reclassering stelde dat door de bezuinigingen het takenpakket mogelijk drastisch wijzigt. Volgens haar kunnen ze ertoe leiden dat de organisatie de hoofdtaak moet verleggen naar hulp aan personen tijdens een strafproces. Nu begeleidt de Reclassering mensen ook bij werkstraffen en bij terugkeer in de maatschappij, nadat ze een gevangenisstraf hebben uitgezeten.