DEN HAAG - Controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) bezoeken deze dagen gericht cafés die denken manieren te hebben gevonden om het rookverbod te ontlopen. Deze 'smoeskroegen' riskeren een boete van 300 euro.

Dat heeft een woordvoerster van de VWA zaterdag gezegd naar aanleiding van berichtgeving in het AD.

Rokerskerk

Een van de initiatieven die de VWA op het oog heeft is de zogenoemde Rokerskerk. Afgelopen woensdag heeft een café in Alkmaar zich daarbij aangesloten.

De Rokerskerk bedrijft haar religie naar eigen zeggen vanuit de goddelijke drie-eenheid van rook, vuur en as en vereert haar god door in het gebedshuis te roken. In het café denken parochianen nu legaal een sigaretje te kunnen roken.

Ook hebben enkele kroegen zich omgedoopt tot rookvereniging. Mensen die het café in willen, moeten eerst lid worden. Eenmaal binnen mogen ze gewoon roken. Volgens de VWA hebben de Rokerskerk en de verenigingen nog steeds een horecabestemming.

Resultaten

Begin volgende week komt de VWA met de eerste resultaten van de controles. Het rookverbod in de horeca ging op 1 juli in. De VWA wil dit jaar circa 17.000 controles in horecagelegenheden uitvoeren.

Daarvoor worden tweehonderd controleurs in het hele land ingezet.