AMSTERDAM - Het verlies van de afgelopen twee dagen is niet in een klap goed gemaakt. Maar beleggers lijken weer wat vertrouwen te krijgen in herstel van de economie. Het helpt dat woensdag in de VS zeer waarschijnlijk het algemene rentetarief omlaag gaat.

Beursstemming (video): AEX hoger ondanks slechte CBS-cijfers

Beursjournaal (video): Producentenvertrouwen op dieptepunt
Consumentenvertrouwen blijvend laag. Verder: CSM rondt overname af, ING mag in 'renminbi' handelen

Daarbij komt dat beurzen vaak weer opklimmen na enkele sombere dagen. Maar het verwachte besluit van de Fed, het Amerikaanse bankenstelsel, om de economie te stimuleren, geeft beleggers moed. In Europa groeit dan ook de verwachting dat de ECB mogelijk volgt.

In Amsterdam brachten deze overwegingen de belangrijkste graadmeter AEX 2,74 punten of 0,94 procent omhoog naar een stand van 293,05 punten.

De gevallen beursdiamantjes Unilever en Heineken klommen, na twee dagen van forse dalingen, weer omhoog. Dinsdag en vooral maandag leverde het voedings- en zeepconcern ruim 13 procent in en liet de bierbrouwer een veer van ruim 14 procent. Daar kwam voor Unilever 1,7 procent van terug op een koers van 46,91 euro. Heineken, mede gedragen door een stabiele concurrent in de internationale biermarkt, Interbrew, pakte 3,5 procent op 30,32 terug.

Midkap

In de MidKap was KLM de uitblinker. De luchtvaartmaatschappij heeft een akkoord met de bonden over een sociaal plan, de longziekte SARS lijkt steeds meer in toom, het zomerseizoen komt eraan en tenslotte snijdt het bedrijf nog dieper dan eerder aangekondigd in de kosten. Er verdwijnen niet 3000 maar 4500 arbeidsplaatsen. Dat inspireerde beleggers tot aankoop: 4,2 procent erbij naar 7,92 euro.

De aandelenhandel in Europa kreeg een stimulans door de forse stijging van de Ifo-index, de barometer voor de stemming van het bedrijsleven in West-Duitsland. Het maandelijkse indexcijfer groeide met 1,2 punten en het instituut voorziet voor de tweede helft van dit jaar economisch herstel. Ook positief bedrijfsnieuws deed de Europese beurzen goed.

Zo groeide bij de verkoper van consumentenelektronica Dixons Group de winst voor belasting en kwam het Belgische Interbrew met goede halfjaarresultaten. De brouwer boekte in Brussel een koerswinst van ruim 5 procent en Dixons Group was met een toename van ruim 12 procent de grootste stijger onder de honderd fondsen van de FTSE-index. De graadmeter zelf groeide 0,3 procent.

Op de beurs in Frankfurt noteerde de DAX-index 0,1 procent hoger. Ook de CAC-40-index van de beurs in Parijs was aan het eind van de ochtendhandel 0,2 procent gestegen. Daar groeide de beurswaarde van Vivendi Universal met 2 procent nadat het concern liet weten een akkoord te hebben over het herfinancieren van zijn schuldenlast.

Euro

Op de valutamarkten schommelde de euro rond de 1,15 dollar. Daar wordt gewacht op de woorden deze avond van Fed-voorzitter Greenspan. Het Amerikaanse stelsel van centrale banken gaat hoogstwaarschijnlijk de rente verlagen, wat de euro aantrekkelijker kan maken. De Europese munt noteerde 1,1525 dollar tegen 1,1500 dollar dinsdag. Ten opzichte van het Britse pond steeg de euro van ,6915 naar 0,6920.