BUENOS AIRES - Voor het eerst in anderhalf jaar heeft het IMF, het Internationaal Monetair Fonds, het noodlijdende Argentinië nieuwe leningen in het vooruitzicht gesteld. Het land kampt met 150 miljard dollar aan schulden.

Het IMF heeft een kredietprogramma toegezegd voor drie jaar waarmee de nieuwe Argentijnse president Nestor Kirchner de noodzakelijke hervormingen kan doorvoeren, aldus IMF-directeur Horst Köhler na een tweedaags bezoek aan Argentinië.

Over de omvang van de kredieten is niets bekendgemaakt. In december 2001 schortte Argentinië zijn betalingsverplichtingen aan het IMF op waarna het land een paria werd voor de internationale kapitaalmarkten. Argentinië bereikte pas in januari overeenstemming met het IMF over het opschorten tot augustus van het terugbetalen van leningen ter waarde van 6,8 miljard dollar.

De regering in Buenos Aires is het IMF en andere internationale financiële instellingen een kleine 30 miljard dollar verschuldigd. Als het land aan de verplichte aflossing van 10,8 miljard dollar voor dit jaar zou voldoen, is de gehele deviezenreserve van de Argentijnse centrale bank op. Om dit te voorkomen zou Kirchner deze dagen een nieuwe regeling hebben getroffen.

Daarnaast lopen dit jaar ter waarde van 6 miljard dollar obligaties af. Ook om deze leningen terug te betalen, mist Argentinië het geld. De Argentijnse economie kromp 17 opeenvolgende kwartalen. Dit jaar wordt voor het eerst weer groei verwacht.

Argentinië zette vorig jaar dollarrekeningen om in peso's waardoor bijvoorbeeld afspraken met bedrijven werden genegeerd. De concerns hebben in de jaren negentig meer dan 50 miljard dollar geïnvesteerd in openbare voorzieningen. De contracten waren gebaseerd op prijzen in dollars, maar door de devaluatie van de peso bleken die veel minder waard.

De IMF-directeur zei bijzonder onder de indruk te zijn van het economisch herstelprogramma dat Kirchners regering aan het opzetten is. De sfeer van de gesprekken werd als zeer hartelijk omschreven en Köhler toonde veel begrip voor de moeilijke situatie waarin het land verkeert, was woensdag de strekking van krantencommentaren in Buenos Aires.