DEN HAAG - De Arbeidsinspectie valt deze zomer vooral binnen bij bouwmarkten en zorginstellingen als verpleeg- en verzorgingshuizen om te controleren op vakantiewerk. De inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken heeft dinsdag bekendgemaakt in juli en augustus bij ruim duizend bedrijven langs te gaan om te kijken of vakantiekrachten op een veilige en gezonde manier werken.

Vorig jaar zomer constateerde de Arbeidsinspectie dat bijna 30 procent van de 1502 gecontroleerde bedrijven de regels voor jonge vakantiewerkers overtreedt. Ieder jaar betrapt de inspectiedienst werkgevers op honderden overtredingen op het gebied van vakantiewerk.

In de zomermaanden van 2002 onderzocht de inspectiedienst vooral of vakantiewerkers in de horeca, recreatieparken en de agrarische sector niet werden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. Vorig jaar zijn 91 boetes uitgedeeld en is 37 keer proces-verbaal opgemaakt. Zeven keer heeft de Arbeidsinspectie het werk laten stilleggen, omdat er sprake was van direct gevaar voor de jongeren. Verder zijn voor lichte overtredingen veel waarschuwingen uitgedeeld.