AMSTERDAM - De aandelenkoersen van uitzendbureaus hebben dinsdagmorgen een fikse deuk opgelopen. Door de oplopende werkloosheid kunnen de bureaus amper nog geld verdienen op het uitzenden van personeel, zo verwachten beleggers.

Beursjournaal (video): Kosten van Laurus zijn te hoog, zegt CEO.
Verder: Nieuwe CFO aangewezen voor Akzo Nobel, Antonov keldert op zoektocht naar partner.

Beursstemming (video): Unilever en Heineken nog verder omlaag.
Hoe is Beursplein 5 geopend? Wat zijn de koersinvloeden?

"Er verdwijnt wat hoop op herstel uit de koersen", oordeelde een analist in Amsterdam. De koers van United Services Group (Unique, Start) verloor het meest (5,3 procent), gevolgd door Randstad (4,7 procent) en Vedior (2 procent).

De bureaus in de Midkap-index verkeren in goed gezelschap. De aandelenkoersen van Heineken en Unilever zijn dinsdag ook gedaald. Het voedings- en wasmiddelenbedrijf Unilever verloor 3,8 procent. Heineken noteerde 2,5 procent lager. Beide bedrijven waren de voorgaande dag al ruim 10 procent gekelderd na tegenvallende omzetcijfers.

Unilever en Heineken waren dinsdagochtend de grootste dalers in de AEX. De index stond tegen het middaguur circa 1 procent lager op ongeveer 289 punten. Dat is 3 punten of lager dan het slot van maandag. De index zag daarmee een lichte winst in het eerste handelsuur verdampen.

De daling komt doordat beleggers minder hoop hebben op een winstherstel, oordeelt een analist. "Het is even schrikken als ook gerenommeerde bedrijven als Heineken en Unilever met tegenvallers kampen. Dat zegt wat over andere ondernemingen".

Van de 25 fondsen in de AEX stonden er slechts negen op winst. Ondanks de tegenvallende verkopen van Heineken en Unilever was supermarktbedrijf Ahold dinsdagochtend vooralsnog de grootste stijger. De koers stond 3 procent hoger. Verder reageerden de beleggers zeer ontevreden op de nieuwe financiële topman die chemieconcern Akzo Nobel dinsdag presenteerde. De koers van aandelen Akzo Nobel daalde 2,7 procent.

De andere beurzen werden net als die van Amsterdam gekenmerkt door een afwachtende houding onder de beleggers. Die willen weten wat de Amerikaanse centrale banken met de rente doen. Woensdag komt daar na een bestuursvergadering een beslissing over.

De beurs van Londen was na een ochtend handel 0,6 procent lager. In Parijs was het koersgemiddelde 0,45 procent lager. Frankfurt liet na op winst te hebben gestaan een daling aantekenen van 0,45 procent.

Het Zweeds-Zwitserse machinebouwconcern ABB sprong eruit. Een voorlopige toestemming van een Amerikaanse rechter voor schikkingen bij de asbestclaims in de Verenigde Staten deed de koers opveren met 3,7 procent. De claims hadden ABB 1,3 miljard dollar kunnen kosten.

Euro

De vergadering van de Amerikaanse centrale banken hield ook de valutamarkten in haar greep. De Europese munteenheid stond donderdag aan het eind van de morgen op 1,1570 dollar tegen 1,1535 dollar bij het eind van de handel van maandag. In ponden sterling liep de koers op van 0,6925 tot 0,6940.