PARMA - Een aanzienlijk deel van de mensen in de Europese Unie krijgt te veel aluminium binnen via voeding. Dat meldde het EU-agentschap EFSA dinsdag op basis van studies in onder meer Nederland.

Consumenten krijgen aluminium binnen via potten, pannen en folie. De stof zit ook van nature in sommig voedsel en een beetje in drinkwater. Het meeste aluminium is aangetroffen in graan en graanproducten, groenten (spinazie, radijs, andijvie) en dranken (zoals thee en chocolademelk).

De stof kan de zenuwen en vruchtbaarheid aantasten, zo bleek uit dierproeven. Volgens sommigen is er een verband met de ziekte van Alzheimer, maar het EU-agentschap ziet dat risico niet.

Lichaamsgewicht

Omdat aluminium zich ophoopt in het lichaam, heeft het EU-agentschap EFSA nu vastgesteld dat het veilig is als mensen wekelijks hooguit 1 milligram aluminium per kilo lichaamsgewicht consumeren.

Onderzoeken tonen echter aan dat volwassenen gemiddeld tussen de 0,2 en 1,5 milligram per kilo per week binnenkrijgen. Bij kinderen is dat 0,7 tot 2,3 milligram.

Om het EFSA-onderzoek was in 2006 gevraagd door de Europese Commissie. Brussel was bezorgd geraakt na een vergelijkbare studie van de wereldvoedselorganisatie FAO en wereldgezondheidsorganisatie WHO. De conclusies komen overeen.

Bronnen

De Europese Commissie zegt in een reactie te gaan onderzoeken wat de voornaamste bronnen zijn van aluminium in voeding. Zonodig zal de Commissie bepaalde geur-, smaak- of andere stoffen aan banden leggen.

"Het EFSA-onderzoek kan niet onderscheid maken tussen de verschillende bronnen", aldus een woordvoerster van EU-commissaris Androulla Vassiliou (Gezondheid). "De Commissie gaat samen met de EU-landen, deskundigen en sector bepalen welke stoffen de belangrijkste bron van aluminium in de voeding zijn."