AMSTERDAM - ING houdt vast aan zijn voornemen om de salarissen van de topbestuurders flink op te schroeven. De plannen veroorzaakten de afgelopen maanden een storm van kritiek. In het jaarverslag over maatschappelijk verantwoord ondernemen schrijft topman E. Kist van de bankverzekeraar dat de salarissprong desondanks wordt doorgezet.

Volgens het financiële concern vindt de raad van commissarissen het van "groot belang" dat de lonen van ING-bestuurders vergelijkbaar zijn met die van hun collega's bij de concurrentie. De salarisverhoging voor de top wordt daarom verder uitgewerkt en in 2004 voorgesteld aan de aandeelhouders.

ING meldde in april dat de salarissen van de raad van bestuur 40 procent achterlopen bij die van topmannen bij soortgelijke bedrijven. Het bedrijf wil dat gat de komende drie jaar dichten. Daartoe is een salarissprong van 60 procent nodig.

In de felle discussie die zich in de weken daarop ontspon, lieten de commissarissen Wim Kok en Johan Stekelenburg doorschemeren dat zij de riante salarisverhoging wilden dwarsbomen. De twee PvdA-coryfeeën worden gezien als de toezichthouders bij ING die oog hebben voor het personeel. Om een streep door de beloningsplannen te kunnen halen, moeten zij echter twaalf collega's overtuigen.

De vakbonden reageerden gebelgd op het salarisvoorstel. De voorgenomen beloningssprong komt uitgerekend op het moment dat ING probeert de arbeidsvoorwaarden voor zijn medewerkers binnen de perken te houden. De vakbonden hebben de salarisplannen mede aangevoerd als reden om de CAO-onderhandelingen af te breken en bereiden momenteel acties voor.