AMSTELVEEN - De leden van de vakbond FNV Bondgenoten gaan akkoord met het sociaal plan voor de duizend werknemers van luchtvaartmaatschappij KLM die worden ontslagen. Dat heeft de bond maandag laten weten.

De bonden CNV Bedrijvenbond en De Unie hebben de ontslagregeling eerder afgewezen. Het is daarom nog onduidelijk of het akkoord tussen de bonden en KLM een feit wordt. De maatschappij kan met de goedkeuring van twee bonden het sociaal plan uitvoeren.

Dinsdag overleggen de vakbonden met de KLM-directie over de ontstane situatie. Volgens FNV Bondgenoten heeft de luchtvaartmaatschappij aangegeven zelf maatregelen te nemen als de bonden onderling geen overeenstemming over het sociaal plan kunnen bereiken.

KLM wil de bonden liever niet buitenspel zetten, maar een woordvoerder van het bedrijf benadrukte dat er haast geboden is bij de reorganisatie. "Hoe langer we wachten, hoe erger de situatie wordt. Dinsdag moeten we weten waar KLM aan toe is."

Volgens het akkoord kunnen mensen die ontslag krijgen aangezegd nog maximaal twaalf maanden in dienst blijven. Om dit te financieren wordt een loonsverhoging van 2,5 procent acht maanden uitgesteld. Deze stond gepland voor oktober. KLM schrapt zeker 3000 banen om het bedrijf financieel gezond te houden.