SOESTDIJK - Prins Bernhard heeft de Oranjes omlaag gepraat op de Forbes-lijst van rijke mensen. Dat heeft het Amerikaanse zakenblad Forbes nu zelf verklapt aan de Financial Times.

De Oranjes ergeren zich al sinds jaar en dag over de wilde speculaties over hun extreme rijkdom. Bernhard klom daarom begin dit jaar in de telefoon om te vertellen dat de familie nog geen tiende bezat van de eerder beweerde 2,1 miljard euro.

De Oranjes bleken op de Forbes-lijst van maart flink gedaald ten opzichte van eerdere jaren. Volgens Louisa Kroll van Forbes werd haar door de prins verteld dat eerdere schattingen "belachelijk" waren. Ze vroeg om bewijs en kreeg een handgeschreven brief.

"Normaal krijgen we nooit antwoord als we informatie bij royalty proberen te checken. Maar de prins verschafte meer details dan we ooit hebben gehad", aldus Kroll in de Financial Times van maandag.

De prins schatte het vermogen van de familie op nog geen 215 miljoen euro. "De informatie was overtuigend, maar we geloven nooit 100 procent van wat de mensen ons vertellen", aldus Kroll. Volgens de Financial Times telde Forbes ook de paleizen op bij het vermogen. Daarmee is het zakenblad dan in de fout gegaan, want het Dampaleis, Paleis Noordeinde, Huis ten Bosch en Soestdijk zijn van het Rijk.