DEN HAAG - Winkeliers die na 1 januari geen guldens accepteren, worden door De Nederlandsche Bank (DNB) en de Consumentenbond op het matje geroepen.

"We hebben samen met de detailhandel afspraken gemaakt om tot 28 januari zowel euro's als guldens te accepteren. Daar hebben de winkels zich aan te houden", zegt voorzitter C. van Dijkhuizen van het Euroforum waar het ministerie van Financiën, de DNB en ondernemers- en consumentenorganisaties in zitten.

De ondernemers hebben volgens Van Dijkhuizen alle tijd gehad zich op de euro voor te bereiden. "Het is toch een brevet van onvermogen als zij niet in staat zijn om na 1 januari guldens meer aan te nemen. Het is onvriendelijk naar de klant en ook niet goed voor de uitstraling van de zaak", vindt Van Dijkhuizen.

Winkeliers die na 1 januari 2002 alleen nog euro's accepteren, zijn niet strafbaar. Wel worden zij erop gewezen dat zij zich niet aan de afspraken houden. Een telefoontje doet volgens De Nederlandsche Bank wonderen. Ondernemers zouden alsnog guldens gaan aannemen.

Volgens het Euroforum valt het aantal ondernemers dat voortijdig afscheid van de gulden wil nemen, mee. Ook E. Prins van MKB Nederland onderschrijft dit. "Wel hebben sommige winkeliers bordjes opgehangen waarop staat dat zij geen gemengde betalingen accepteren", zegt Prins. "Afrekenen in zowel guldens als in euro's is voor de ondernemers niet te doen."

/DOSSIEREuro