DEN HAAG - De ANWB is teruggekomen van haar felle kritiek op kabinet en Tweede Kamer rond de kilometerheffing.

Verkeersminister Camiel Eurlings zei vrijdag dat na een "open en constructief" gesprek met ANWB-topman Guido van Woerkom de organisatie 'con amore' achter de nieuwste plannen staat.

Afgelopen maandag haalde de ANWB nog ongekend hard uit, vanwege het verrekenen van de provinciale opcenten in de kilometerheffing en de introductie van een nieuwe provinciale belasting.

Begripsverwarring

Maar volgens een vrijdag verspreid ANWB-persbericht is er sprake van een 'begripsverwarring' en 'geen sprake' van een verhoging van de kilometerprijs, waarvoor werd gevreesd.

Volgens Eurlings speelde dezelfde 'onduidelijkheid' een rol als vorige week in de Tweede Kamer. De Kamer, met voorop de regeringfracties van PvdA en CDA, deed aanvankelijk moeilijk omdat automobilisten 'dubbel' zouden gaan betalen door het versleutelen van de opcenten en de nieuwe provinciebelasting.

De opcenten zijn een percentage van de motorrijtuigenbelasting (MRB) dat voor de provincie is. Met de heffing vanaf 2011 verdwijnt de MRB.

Uitleg

Na Eurlings' uitleg met becijferingen dat de weggebruikers in totaal juist niet meer gaan betalen, gaf de Kamer hem alsnog haar fiat voor de eerste technische testen. De minister zei vrijdag dat hij met de ANWB "ook de feiten op een rijtje heeft gezet".

Hij nam Van Woerkom met zijn kritiek op de 'onbegrijpelijke' en 'niet uit te leggen' plannen niets kwalijk. "Dat heb ik ook af en toe."