AMSTERDAM - De tegenvallende omzetcijfers van Heineken hebben de AEX omlaag getrokken. De index van de Amsterdamse aandelenbeurs zakte maandagochtend weer onder de 300 punten. Rond het middaguur stond de index op circa 298 punten, bijna 2 procent lager dan het slot vrijdag.

Beursstemming (video): AEX-omlaag op Heineken en Unilever.
Beursjournaal (video): Heineken onderuit op winstalarm.
Verder: LogicaCMG schrapt de helft van z'n leiding, CFO Blue Fox schrapt eigen functie.

Heineken bezorgde de beleggers een onaangenaam begin van de handelsweek. Het concern meldde dat de afzet in het eerste halfjaar lager is uitgevallen dan verwacht. Heineken wijst voor oorzaken naar de recessie, het slechte weer, de koers van de euro en extra pensioenlasten. Het aandeel stond aan het einde van de morgen bijna procent lager op ongeveer 31,40 euro.

Het aandeel werd alvast in de ban gedaan door onder meer de analisten van Friesland Bank Securities, die menen dat de koerswinstverhouding van Heineken nu zoek is. Ook de Parisbas en Petercam verlaagden hun waardering van de biergigant.

Heineken drukte ook de koers van de Enschedese branchegenoot Grolsch. Die noteerde na een uur handelen bijna 4 procent lager op ongeveer 22 euro per aandeel.

Beleggers kijken ondertussen gespannen uit naar cijfers van voedings- en wasmiddelenconcern Unilever. Die komt in de loop van de middag met een tussentijds kwartaalbericht. Analisten rekenen op procent groei voor de belangrijkste merken.

In de AEX stonden slechts drie van de 25 fondsen op een koerswinst. De grootste stijger was automatiseerder Getronics, die de toename noteerde van ruim 4 procent tot 1,23 euro. Andere winnaars waren Gucci en WoltersKluwer.

Het voedings- en vitaminebedrijf Numico kon de aandeelhouders maandagmorgen niet echt bekoren met een aangekondigde extra schuldaflossing. Het bedrijf meldde 700 miljoen extra te gaan aflossen. De koers zakte ruim 1 procent tot 13 euro. Ook KPN maakte geen indruk, ondanks een betere kredietbeoordeling door bureau Moody's. De koers stond ruim 1 procent lager op iets meer dan 6 euro.

Midkap

Iets beter verging het Midkap-fonds VolkerWessels. Het aandeel ontsnapte aan de algemene koersdalingen, dankzij een bijna-contract met een Britse spoorbeheerder. Het bouwbedrijf VolkerWessels mag waarschijnlijk samen met Corus het spoor vernieuwen in enkele Britse regio's.

De andere effectenbeurzen in Europa waren eveneens lager, maar niet zoveel als die van Amsterdam. Parijs stond op een verlies van ,2 procent en Londen was 0,7 procent lager. Voor Frankfurt kwam er een verlies van 0,65 procent om de hoek kijken.

De beleggers kijken nu al uit naar woensdag, wanneer het bestuur van de Amerikaanse centrale banken na twee dagen vergaderen met een rentebesluit komt. Voor de meeste analisten staat vast dat de rente in de Verenigde Staten naar beneden gaat. De vraag is alleen of de verlaging 0,25 of 0,5 procentpunt bedraagt.

De winstwaarschuwing van Heineken liet de andere brouwers niet koud. Zo ging Scottish & Newcastle naar beneden met 5 procent. Voor SABMiller was het koersverlies 3,7 procent groot. Interbrew raakte ,6 procent kwijt en Carlsberg 2,3 procent.

Euro

De euro stond aan het einde van maandagmorgen op 1,1530 dollar. Dat is lager dan de 1,1620 dollar van vrijdag bij het slot van de handel in Europa. Vrijdag in New York was de koers al onder de 1,16 dollar gezakt. Lagere rente in de VS kan de Amerikaanse economie en daarmee de dollar een zet in de goede richting geven. Tegenover het pond sterling ging de euro van 0,6970 naar 0,6955.