UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen brengen dit jaar geen nieuwe, wekelijkse cijfers over de aankomsttijden van treinen meer naar buiten. Dit gebeurt op last van de directie.

De laatste twee weken van dit jaar moet de punctualiteit op gemiddeld 84,3 procent uitkomen om over heel 2001 een gemiddelde van 80 procent te halen, zoals minister Netelenbos (Verkeer) heeft geëist.

De laatste (gangbare) gegevens die het spoorbedrijf naar buiten heeft gebracht, dateren van week 50. Toen daalde de punctualiteit tot 69,3 procent. In het eerste kwartaal van dit jaar was dit nog ,3 procent, in het tweede kwartaal 81 procent en in het derde kwartaal reed 79,1 procent van de treinen op tijd.

Netelenbos maakte eerder deze maand bekend dat zij naar de raad van commissarissen van de NS stapt als een gemiddelde van 80 procent over heel 2001 niet wordt gehaald.

"U heeft fantasie genoeg om te bedenken wat er dan gebeurt", hield de minister de Tweede Kamer voor. Kamerleden concludeerden dat dan zowel de directie als de raad van commissarissen zal opstappen.

Volgens een woordvoerster van de NS wordt pas in de loop van januari de punctualiteit over heel 2001 bekendgemaakt.

/DOSSIERDe NS