HILVERSUM - Minister Ella Vogelaar (Wonen) erkent dat er problemen zijn met het energielabel voor hoekappartementen uit de jaren '90. Zij laat deze onderzoeken en dat duurt naar verwachting vier maanden.

Zolang zijn eigenaren van dergelijke appartementen niet verplicht om bij verkoop een label aan te vragen om te bepalen hoe energiezuinig hun woning is.

Een woordvoerster van Vogelaar heeft dit woensdag bevestigd na een bericht in televisieprogramma Nova. Het gaat om problemen met de rekenmethode, waardoor de vrij nieuwe hoekappartementen te veel compensatie krijgen voor hun drie buitenmuren op grond van de goede isolatie.

Buitenmuren

Zo kan het voorkomen dat tussenappartementen in dezelfde flat slechter scoren, omdat ze voor minder buitenmuren worden gecompenseerd.

Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) zijn tienduizenden eigenaren en kopers van appartementen nu gedupeerd door een onjuist energielabel.

Hoekwoningen

De organisatie zegt sterke aanwijzingen te hebben dat hetzelfde probleem in de rekenmethode zich ook voordoet bij rijtjeswoningen, waarbij hoekwoningen een beter label krijgen dan tussenwoningen, hoewel hoekwoningen meer energie gebruiken dan tussenwoningen.

Stoppen

VEH constateert al langer problemen met het energielabel, dat sinds dit jaar verplicht is bij de verkoop van woningen die meer dan tien jaar oud zijn. De organisatie roept Vogelaar nu ook op om te stoppen met de labels voor alle woningen, totdat de berekeningssystematiek helemaal op orde is.

De woordvoerster van de minister stelt dat alleen bij concrete aanwijzingen, zoals bij de hoekappartementen uit de jaren '90, maatregelen worden genomen.