CAIRO - De leden van de Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) hebben vrijdag op hun spoedbijeenkomst in Caïro afgesproken de productie met 1,5 miljoen vaten per dag te verminderen.

De beperking behelst 3 procent van de totale productie, gaat 1 januari in en geldt voor een half jaar. De Saudische minister van Oliezaken, Ali al-Noeami bevestigde het afkondigen van de verwachte maatregel.

Het streven van de OPEC is met het beperktere aanbod olie de prijs voor een vat op te krikken naar 22 tot 28 dollar per vat. Een vat 159 liter ruwe Brent-olie uit de Noordzee kostte vrijdag in Londen 20,65 dollar.

Het beperken van de productie is volgens de secretaris van de OPEC, de Venezolaan Rodriguez, mogelijk geworden na toezeggingen van olielanden die niet tot de organisatie behoren, hun productie ook te matigen.

Het gaat om met name Rusland, Mexico, Noorwegen en Angola. Rusland heeft aangekondigd 50.000 vaten minder uit de grond te halen, Mexico wil met het reduceren zelfs tot honderdduizend vaten gaan. Rodriguez zei dat de OPEC in januari met de Russische premier Poetin praat.

De OPEC beheert in totaal 60 procent van de olie-export. De hamvraag zal worden hoe nauw de lidstaten de afspraken zullen nakomen. OPECs grootste olieleverancier, Saudi-Arabië, heeft het voorbeeld gesteld door onmiddellijk de verkoop te beperken tot het overeengekomen niveau. Maar waarnemers twijfelen aan de discipline van verscheidene lidstaten. In het verleden zijn afspraken nog al eens geschonden.

/ECONOMIE'OPEC draait oliekraan dicht'