DEN HAAG - Kleine horecaondernemers moeten zich gewoon aan het sinds 1 juli geldende rookverbod houden. Dat heeft de voorzieningenrechter in Den Haag woensdag bepaald.

Stichting Red de kleine horecaondernemer wilde een uitzondering op het wettelijk vastgelegde rookverbod. De uitbaters die zich hebben verenigd in deze stichting wijzen erop dat in de kleine kroegjes vaak geen personeel werkt en dat er geen ruimte en geld is voor een aparte rookruimte.

De eigenaren vrezen verder dat rokende klanten nu uitwijken naar grotere horecagelegenheden waar wel een rokersruimte is.

Teleurgesteld

Marco Gerritsen, raadsman van de stichting, is teleurgesteld over het vonnis. Volgens hem gaat de rechter voorbij aan de specifieke omstandigheden voor de kleine horecazaken. De advocaat moet deze uitspraak nog bespreken met de uitbaters, maar een hoger beroep lijkt hem een logisch vervolg.

"Dat lijkt mij een zeer serieuze optie. Het thema leeft enorm. Er sluiten zich steeds meer ondernemers aan bij de stichting die nu al ruim vijfhonderd uitbaters vertegenwoordigt."