MUNCHEN - Het Duitse technologieconcern Siemens schrapt wereldwijd 16.750 banen, waarvan 5250 in Duitsland. Dat maakte Siemens dinsdag bekend.

Siemens speelt met de ontslagronde in op de afzwakkende economische groei in de wereld.

Een woordvoerder van Siemens kon niets zeggen over eventueel banenverlies bij Siemens Nederland, waar ongeveer 3000 mensen werken. Er zijn nog geen cijfers over individuele landen beschikbaar, aldus de zegsman.

Siemens schrapt tot en met 2010 wereldwijd 12.600 arbeidsplaatsen. Het gaat hier hoofdzakelijk om banen op administratief niveau. De overige 4150 ontslagen maken deel uit van een lopende herstructurering en vallen bij andere activiteiten.

Snelheid

Volgens topman Peter Löscher is het ontslag nodig om efficiënter te worden. "De snelheid waarmee de economische situatie in de wereld verandert, is aanzienlijk toegenomen. We maken Siemens daarvoor klaar", aldus Löscher.

Het concern schrapt 6350 banen bij zijn industriële divisie, circa 4000 bij de energietak en 2800 arbeidsplaatsen bij het onderdeel voor gezondheidszorg. De meeste ontslagen in Duitsland komen te vallen op de locaties van Siemens in Erlangen, München, Berlijn en Neurenberg.

Lasten

Siemens wil tot en met 2010 ongeveer 1,2 miljard euro besparen, vooral op administratieve en bestuurlijke lasten. Het grootste technologieconcern van Europa telt wereldwijd meer dan 400.000 werknemers, waarvan 130.000 in Duitsland. In de Duitse media werd de afgelopen tijd al volop gespeculeerd over het banenverlies bij Siemens.