AMSTERDAM - Hoewel het verschil kleiner wordt, verdienen mannen nog altijd flink meer dan vrouwen. Uit de Beloningsindex 2008 van Mercer en ADP blijkt dinsdag dat mannen nu gemiddeld genomen 11,8 procent meer verdienen dan vrouwen in dezelfde functie.

Vorig jaar was dat verschil nog 18 procent. De salarissen van mannen stijgen dit jaar gemiddeld 3,68 procent, bij vrouwen is dat 3,65 procent.

Vooral mannelijke communicatiemanagers verdienen flink meer (15,7 procent) dan hun vrouwelijke evenknie. Bij inkopers zijn de rollen juist omgedraaid; daar verdienen vrouwen 9,1 procent meer dan de mannelijke collega's.

Doorspitten

Uit onderzoek van vakblad Werf &" blijkt dat werkzoekenden bij het doorspitten van vacatures pas op de vijfde plaats kijken naar het salaris.

Veel belangrijker vinden zij de functieomschrijving, de functie-eisen en de locatie van de baan. Op de vierde plaats staat het aantal uren.

Het type dienstverband, vast of tijdelijk, parttime of fulltime, komt op de zesde plaats en het bedrijfsprofiel op de zevende. De secundaire arbeidsvoorwaarden lijken het minst belangrijk, daar wordt pas in de laatste plaats naar gekeken.