AMSTERDAM - Een volledig roodgekleurde AEX-index zakte dinsdag onder de grens van 400 punten. Het sentiment op de Europese beurzen was slecht, nadat de aandelenmarkten in New York maandag en in Azië dinsdag flinke verliezen moesten incasseren door zorgen over de kredietcrisis.

Een rapport van Goldman Sachs over de twee grootste hypotheekverstrekkers van de Verenigde Staten was maandag de aanstichter van het negatieve sentiment dat dinsdag ook heerste in Azië en Europa.

"Net toen we een dagje rust hadden, werd deze rust ruw verstoord", zei Corné van Zeijl, vermogensbeheerder bij SNS Asset Management.

November

De AEX-index stond na bijna een uur handel 12,7 punten, ofwel 3,1 procent, lager op 398,39 punten. In november 2005 sloot de AEX voor het laatst lager dan 400 punten.

De MidKap-index noteerde met een verlies van 16,6 punten, of 3 procent, een stand van 547,00 punten. De beurzen van Londen, Parijs en Frankfurt verloren 2,5 tot 2,6 procent.

Verliezers

De banken behoorden tot de grootste verliezers op de Europese beurzen. In Londen verloor Royal Bank of Scotland 4,5 procent. In Parijs verloren Crédit Agricole en Société Générale respectievelijk 4,3 en 3,8 procent.

Verzekeraar Aegon daalde in Amsterdam 5,2 procent, bankverzekeraars ING en Fortis respectievelijk 4,1 en 3,5 procent.

Recessie

Ook de technologiesector kreeg klappen. "Als er een recessie komt, worden deze fondsen het hardst geraakt", lichtte Van Zeijl toe. In Frankfurt ging chipproducent Infineon 4,5 procent achteruit. Chipmachinefabrikant ASML verloor in Amsterdam 4,4 procent.

TomTom

De grootste verliezer in de AEX-index was fabrikant van navigatieapparatuur TomTom. Zakenbank Goldman Sachs publiceerde een negatief rapport over de verkopen van navigatieapparatuur in Europa en de VS en verlaagde het koersdoel van TomTom. De bank noemde een eventuele overname als een mogelijke positieve ontwikkeling. Het aandeel noteerde 9,4 procent lager.

In de MidKap-index stond ingenieursbureau Arcadis onderaan met een koersverlies van 5 procent. Zakenbank Petercam had het beleggingsadvies voor het bedrijf verlaagd.

Europese staatsobligaties profiteerden van de slechte stemming op de aandelenmarkten. Beleggers stapten in en de toonaangevende future op Duitse staatsobligaties noteerde een stand van 112,36 punten.

De euro stond op 1,5710 dollar, tegen 1,5665 dollar bij het slot van de handel op maandag.