BRUSSEL - Ministers van Financiën van de 27 EU-landen geven dinsdag formeel goedkeuring aan invoering van de euro in Slowakije. Slowaken ruilen de Slowaakse kroon in januari voor de Europese eenheidsmunt euro om.

Slowakije wordt dan het zestiende EU-land met de euro. Ruim 325 miljoen Europeanen hebben dan de euro als wettig betaalmiddel. Het is de bedoeling dat alle EU-landen uiteindelijk de euro invoeren, behalve Groot-Brittannië en Denemarken die een officiële uitzonderingspositie hebben bedongen.

De regering van het 5,4 miljoen inwoners tellende Slowakije vroeg in april de euro aan bij de EU. De Europese Commissie stelde in mei vast dat het land voldoet aan de criteria uit het Verdrag van Maastricht, zoals een lage inflatie en een laag begrotingstekort.

Advies

Het Europees Parlement en de regeringsleiders van de EU-landen gaven vorige maand een positief advies. Waarschijnlijk zijn Estland, Letland en Litouwen de volgende landen die aan de invoeringscriteria van het betreffende Verdrag van Maastricht voldoen.