LEIDSCHENDAM - Beveiligers in burger schrikken winkeldieven af. Na een proef in Rotterdam in een aantal modewinkels ging het aantal winkeldiefstallen in een half jaar tijd met 30 procent omlaag. Dat meldde het Platform Detailhandel Nederland (PDN) dinsdag.

Het Platform pleit al langer voor beveiligers zonder uniform, een motie om dat wettelijk mogelijk te maken heeft inmiddels steun van de Tweede Kamer gekregen. De Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus moet daartoe aangepast worden. Onderzocht wordt of beveiligers een ontheffing van de uniformplicht kunnen krijgen.

Nu is het nog zo dat beveiligers alleen in uniform mogen werken in winkels. "De beveiliger staat zichtbaar aan de ene kant van de winkel, dieven slaan hun slag aan de andere kant", zegt een woordvoerder van PDN.

Proef

Winkeliers in Rotterdam mochten bij wijze van proef experimenteren met beveiligers in burger. Het resultaat is dat meer winkeldieven werden aangehouden.

"Niet alleen bekende veelplegers, maar ook vooral stelende jongeren in de leeftijd van 12 tot 17 jaar." Volgens PDN gaat juist van beveiligers in burger een enorme preventieve werking uit. "Jonge dieven informeren elkaar op internetfora."