STRAATSBURG - De Europarlementscommissie voor milieu heeft maandag gestemd voor 8 à 10 procent hernieuwbare verkeersbrandstof in 2020, voornamelijk biobrandstof uit gewassen.

Het parlement wijkt daarmee af van het standpunt van de gezamenlijke EU-landen. Die streven naar minstens 10 procent, zo bleek zaterdag nog.

Voorzichtig

"Maar alles wijst erop dat je nu voorzichtig moet zijn met biobrandstoffen: veel rapporten stellen dat de grootschalige teelt van gewassen voor brandstof leidt tot honger in de wereld", zei PvdA-Europarlementslid Dorette Corbey, doelend op de voedselcrisis.

De parlementscommissie stemde unaniem voor het doel van 8 à 10 procent. De EU moet het precieze percentage kiezen in 2015, afhankelijk van de beschikbaarheid van verbeterde biobrandstoffen en auto's op hernieuwbare stroom en waterstof.

In 2015 moeten EU-landen verplicht minstens 4 procent hernieuwbare biobrandstof bijmengen, zo wil het parlement als tussendoel.

Het voltallige Europarlement neemt het standpunt van de milieucommissie dit najaar vrijwel zeker over, waarna een compromis met de EU-landen nodig is.

Verheugd

De milieubeweging reageerde maandag verheugd op de stemming. Friends of the Earth Europe klaagt al langer dat biobrandstof uitdraait op een ramp voor mens en natuur.

"Het politieke tij keert zich tegen biobrandstoffen", zei campagneleider Adrian Bebb. "De stemming is een duidelijk politiek signaal."