DEN HAAG - Meavita krijgt geen extra geld van de Nederlandse Zorgautoriteit. Volgens de NZa "bestaat er geen indicatie" dat meer financiële middelen de problemen met de thuiszorg in Groningen en Gelderland kunnen oplossen. Dat meldde de NZa maandagavond.

Afgelopen zaterdag kondigden Thuiszorg Groningen en Sensire, een kleinere thuiszorgorganisatie in Overijssel en Gelderland, aan dat ze geen patiënten meer aan zouden nemen.

Budget

Volgens de Groningse thuiszorginstelling is het budget via de AWBZ voor dit jaar uitgeput en is er geen geld meer om ouderen thuis te verzorgen en te verplegen.

Daarom worden alle AWBZ-zorgaanvragen en toegewezen indicaties terugverwezen naar het zorgkantoor, Menzis.

Rechter

Deze zorgverzekeraar kondigde al aan dat het Meavita, de koepelorganisatie van thuiszorginstellingen, voor de rechter sleept als die in overleg met de NZa geen oplossing kan vinden voor het probleem.

"In dat geval stappen we naar de rechter", aldus de Menzis-zegsman. "We gaan daarin eisen dat acute patiëntenzorg wordt geleverd."

Menzis

Menzis runt als grootste zorgverzekeraar in de regio de zorgkantoren in onder meer Groningen en Twente. De zorgkantoren voeren de AWBZ uit, waarmee de thuiszorg gefinancierd wordt.

De NZa komt alleen met extra geld over de brug in uiterste gevallen. Zo moet eerst worden bekeken of patiënten niet bij andere organisaties in de regio thuiszorg kunnen krijgen.

De NZa liet maandagavond weten dat het de situatie in de regio's direct heeft onderzocht. De organisaties moesten informatie geven over hun financiële situatie.

Gesprek

Het bestuur van Meavita heeft maandag een gesprek aangevraagd met het bestuur van de NZa. Wat betreft de zorgautoriteit kan dat gesprek nog deze week plaatshebben.

Volgens de NZa heeft Menzis al toegezegd dat de continuïteit van de thuiszorg in Gelderland en Groningen is gewaarborgd door de inzet van enkele kleinere thuiszorgorganisaties. Cliënten zullen dus niet verstoken blijven van thuiszorg.