TURIJN - De Italiaanse autoproducent Fiat gaat tijdelijk het merendeel van zijn fabrieken in Italië sluiten wegens een teruglopende vraag naar zijn auto's.

Vier van de vijf fabrieken worden voor gemiddeld een week per maand in de periode augustus tot en met november dichtgegooid, meldde persbureau Reuters maandag.

Verkoop

Net zoals veel andere autofabrikanten heeft Fiat de verkopen dit jaar zien teruglopen omdat veel mensen de aanschaf van een nieuwe auto uitstellen wegens de verslechterende economie.

De autoverkopen van de Italiaanse groep, ook maker van Alfa Romeo en Lancia, zijn in de maand juni 16,5 procent gedaald. Fiat-topman Sergio Marchionne sprak van een "desastreuze maand".

Landbouwmachines

Naast de productielijnen voor auto's, wil Fiat de productie bij sommige fabrieken waar landbouwmachines worden gemaakt eveneens tijdelijk onderbreken.

Met de fabricage van de nieuwe Alfa Romeo MiTo en de Lancia Delta, twee modellen die in juni op de markt zijn gebracht, gaat het bedrijf wel door.

Crisis

"Dit is Marchionnes eerste crisis", zei een woordvoerder van de Italiaanse vakbond FIOM-GCIL tegenover Reuters. Marchionne is sinds 2004 bestuursvoorzitter bij het concern en is er in geslaagd om Fiat van de ondergang te redden.

Hoewel Fiat weer winstgevend is, vooral dankzij populaire modellen als de Cinquecento, is het afgelopen halfjaar zwaar geweest voor de onderneming.