AMSTERDAM - Nederlandse en Belgische aandeelhouders van Fortis willen een claim indienen tegen bestuursvoorzitter Jean-Paul Votron van de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar. Dat werd maandag bekend.

Namens Nederlandse aandeelhouders zei advocaat Hendrik-Jan Bos dat enkele aandeelhouders hem gevraagd hebben te onderzoeken of de topman onjuiste informatie heeft verstrekt. In België wil de belangenvereniging vzw Dolor een burgerlijke en strafrechtelijke klacht indienen tegen de top van Fortis.

Aansprakelijk

De aandeelhouders zijn volgens advocaat Bos van mening dat zij miljoenen euro's schade hebben geleden door het optreden van Votron. Ze zouden hem hiervoor hoofdelijk aansprakelijk willen stellen.

De koers van Fortis is sinds de overname van ABN Amro en het begin van de kredietcrisis vorig jaar sterk gedaald. "Als je een beursgenoteerde vennootschap leidt, mag je geen onjuiste informatie verspreiden", aldus de advocaat.

Advocaat

Bos probeert nu op basis van onder meer persberichten en uitspraken van Votron na te gaan of de bestuursvoorzitter iets te verwijten valt. Volgens de advocaat zou de topman eventueel ook strafrechtelijk vervolgd kunnen worden.

Een woordvoerder van Fortis zei dat de bank geen claim heeft binnengekregen en daarom geen reactie geeft.