OTTERLOO - De herdenking van het geboortejaar van Vincent van Gogh trekt honderdduizenden toeristen uit binnen- en buitenland. Halverwege het herdenkingsjaar Van Gogh 150 telt Toerisme Recreatie Nederland al 700.000 bezoekers. De organisatie verwacht dat dat aantal zal oplopen naar 1,2 miljoen.

De wereldberoemde schilder kwam in 1853 ter wereld in het Brabantse Zundert. In de herdenkingsroute is dit plaatsje dan ook opgenomen, evenals bijvoorbeeld het naburige Nuenen, waar hij enige tijd heeft gewoond. Vooral het Van Goghmuseum in Amsterdam, maar ook museum Kröller Müller op de Hooge Veluwe trekken de meeste toeristen.

Volgende week opent in Amsterdam een nieuwe tentoonstelling onder de naam Gogh Modern, waar werken te zien zijn van kunstenaars na 1945 die zich door hem hebben laten inspireren. De eerste tentoonstelling "De keuze van Van Gogh" met schilders die Vincent inspireerden, is inmiddels gesloten na bezoek van rond de 530.000 mensen.

In het museum in Otterloo hangt de collectie van 89 schilderijen te kijk in volgorde van aankoop. De vrouw die het museum oprichtte, Helene Kröller Müller, is tevens medenaamgeefster van die tentoonstelling 'Vincent & Helene'. Haar liefde voor het werk van de schilder is ook te zien in het bezit van tweehonderd tekeningen.