AMSTERDAM - Het betalingsgedrag van bedrijven uit veel Oost-Europese landen wordt ervaren als matig tot slecht. Met name in Polen en Roemenië blijven rekeningen lang open staan. Dat blijkt uit maandag gepresenteerd onderzoek van de kredietverzekeraar Atradius.

Oost-Europa is een markt die weliswaar kansen biedt maar ook gepaard gaat met risico's. "Zo is in Oost-Europa minder sprake van een juridische traditie waarmee bedrijven mogelijk claims kunnen afdwingen. Soms is er zelfs geen sprake van faillissementswetgeving," aldus Bert Bruning, directeur van Atradius Nederland.

In Roemenië en Polen zegt de helft van respondenten niet tevreden te zijn over het betaalgedrag van hun landgenoten. Het aantal openstaande rekeningen als percentage van het balanstotaal is met 76 procent hoog in Roemenië. Volgens de onderzoekers is dit percentage in West-Europa ongeveer 10 procent.

Het onderzoek vond plaats onder 1200 bedrijven in Polen, Tsjechië, Slowakije, Roemenië, Hongarije en Oostenrijk. Ook werd naar de mening van bedrijven uit West-Europa gevraagd.