BRUSSEL - Luiers, restaurants, cd's en cd-roms van boeken en vele andere zaken in de EU mogen na 2010 onder het lage btw-tarief vallen. Dat staat in een voorstel van EU-commissaris Laszlo Kovacs (Belastingen) maandag.

De commissaris presenteerde een lange lijst van producten en diensten waarop landen de vrijheid krijgen om het lage btw-tarief te heffen, als ze dat willen. Het zijn producten waarvan Kovacs vindt dat een verschillend btw-tarief geen effect heeft op de concurrentie tussen EU-landen.

Restaurants

De EU-lijst komt in de plaats van de huidige lappendeken van uitzonderingen en afwijkingen. Een voorbeeld zijn restaurants. In Nederland betaalt een gast 6 procent op een lunch of diner, in sommige andere landen geldt het hoge tarief van soms wel 20 procent.

"Er is geen reden waarom restaurantdiensten in het lage btw-tarief vallen in de ene helft van de EU en niet in de andere helft", zei Kovacs.

Luisterboeken

Vooral de Nederlandse regering had geijverd voor lage btw op cd-roms met dezelfde inhoud als boeken, de zogeheten luisterboeken. De Tweede Kamer had zich namelijk verbaasd dat voor schoolboeken het lage tarief geldt, terwijl consumenten voor dezelfde inhoud op een moderne cd-rom juist het hoge tarief moeten betalen.

De lage btw op luiers is een praktijk in enkele Oost-Europese landen, zoals Polen en Hongarije. Europese gezinsbonden hadden bij de EU sterk aangedrongen op deze mogelijkheid voor de hele EU, die ook voor Nederlandse jonge ouders steeds zo'n 10 procent op de prijs zou schelen.

Bouwsector

De Hongaar Kovacs heeft ook de bouwsector op zijn lijst voor lage btw gezet. Voor alle renovatie, bouw, onderhoud of schoonmaak wordt dat dan toegestaan, terwijl dat nu alleen voor de sociale sector geldt.

Veel arbeidsintensieve diensten mogen eveneens het lage tarief krijgen, zoals reparateurs van kleding en computers, maar ook thuiszorgsters en tuinmannen.

De EU-commissaris stelt ook voor om apparatuur voor gehandicapten open te stellen voor het lage btw-tarief, wat in Nederland 6 procent is. Het gaat dan om zaken zoals aangepaste auto's en braille-toetsenborden.