AMSTERDAM - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft maandag vijf leveranciers van verkeersregelinstallaties beboet wegens kartelvorming. De boete bedraagt ruim 400.000 euro voor het maken van kartelafspraken in de periode van januari 1998 tot en met december 2003.

Bijna de helft van de boete is voor rekening van Siemens Nederland. Siemens maakte dit maandag in een reactie op het bericht van de NMa bekend.

Volgens de NMa hadden de beboete bedrijven voorafgaand aan inschrijvingen op aanbestedingen van verkeersregelinstallaties van gemeenten en provincies overleg over de inschrijfprijs.

Schadelijk

"Dit soort kartelgedrag is zeer schadelijk voor de economie," aldus Pieter Kalbfleisch, voorzitter van de Raad van Bestuur van de NMa.

De beboete bedrijven hebben gebruikt gemaakt van de zogenaamde clementieregeling van de NMa. Via deze regeling kunnen bedrijven een kartel opbiechten in ruil voor boetevermindering. De boetes zijn verlaagd met 40 tot 80 procent.

Versneld

Wat de hoogte van de boetes tevens heeft gedrukt, is dat de ondernemingen hebben gekozen voor de zogenoemde versnelde sanctieprocedure. Deze procedure, die bedrijven in staat stelt snel schoon schip te maken, bestaat sinds de bouwfraudeaffaire. Het komt erop neer dat bedrijven collectief worden gehoord.

Een verkeersregelinstallatie verzamelt via meetpunten en sensoren in het wegdek gegevens over voertuigen die een kruising naderen. Op basis daarvan wordt bepaald welke verkeerslichten op groen springen.