PORTO CARRAS - Jean-Claude Trichet moet zo snel mogelijk Wim Duisenberg opvolgen als voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), zo hebben de Europese leiders vrijdag tijdens een topontmoeting besloten. "We vragen de Ecofin (raad van ministers van Financiën) om de procedure in te leiden voor de benoeming van Trichet", aldus de Franse president Chirac na afloop van de top in Griekenland.

De Fransman Trichet gold al jarenlang als de belangrijkste kandidaat om Duisenberg op te volgen, die met pensioen wil. Door een strafzaak wegens fraude was een benoeming echter niet mogelijk. Deze week is Trichet vrijgesproken door de rechtbank in Parijs.

De Franse president Chirac heeft de benoeming van zijn landgenoot op de agenda van de top gekregen. Volgens de Duitse bondskanselier Schröder hadden de EU-leiders "hooguit tien minuten" nodig om het eens te worden dat Trichet de hoogste man moet worden bij de ECB, de bank die het renteniveau van alle eurolanden bepaalt. Schröder stelt dat de kwalificaties van de Fransman voor zich spreken.

Wanneer Trichet de voorzittershamer van Duisenberg kan overnemen, is nog niet bekend. De benoeming vergt een hele procedure, te beginnen bij de EU-ministers van Financiën. Het europarlement moet een (niet bindende) mening geven.