AMSTERDAM - Automatiseerder Getronics schrapt zeshonderd banen bij zijn Nederlandse bedrijfsonderdelen. De ingreep is onderdeel van een eerder aangekondigde sanering waarbij internationaal tussen de duizend en 1200 banen verdwijnen.

Getronics wil de reorganisatie in Nederland begin 2004 afronden. Dat heeft een woordvoerster van het bedrijf vrijdag gezegd. Een deel van de sanering wordt bereikt door contracten niet te verlengen, maar gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten. De zegsvrouw kon niet aangeven bij welke onderdelen de banen verdwijnen.

Toen de automatiseerder in april meldde dat er de komende maanden ten minste duizend banen worden geschrapt, voegde het daar aan toe dat een substantieel deel van de ontslagen in Italië zou vallen. De Nederlandse divisies van Getronics krijgen nu de tweede ontslagronde in ruim een half jaar te verwerken. In november kondigde het bedrijf een grote reorganisatie aan, waarbij in Nederland twee- tot driehonderd medewerkers de wacht werd aangezegd.

Het bedrijf heeft de vakbonden en de ondernemingsraad ingelicht. FNV Bondgenoten had niet verwacht dat er in Nederland zoveel banen moeten verdwijnen. "Wij vinden het te veel arbeidsplaatsen, zeker vergeleken met het aantal geschrapte banen buiten Nederland", zei bestuurder C. Kiburg. De bond onderzoekt met de ondernemingsraad of de maatregelen in Nederland noodzakelijk zijn.