AMSTERDAM - De zakenbank Merrill Lynch wil zijn belang in dataleverancier en persbureau Bloomberg ter waarde van 6 miljard dollar (3,8 miljard euro) terugverkopen aan het persbureau. Dat stelt de Britse krant The Sunday Times zondag op basis van ingewijden.

De gesprekken met oprichter Michael Bloomberg, burgemeester van New York, zouden nog in een pril stadium zijn. Merrill heeft een belang van 20 procent in Bloomberg. Met de stap wil Merrill Lynch zijn kaspositie versterken.

Verschillende banken doen activiteiten en belangen van de hand vanwege afschrijvingen door de kredietcrisis. Die hebben de liquiditeitsposities van de banken danig aangetast.

Citigroup

Zo liet de Amerikaanse bank Citigroup onlangs weten drastisch te gaan reorganiseren en daarbij tot 500 miljard dollar (319 miljard euro) aan activiteiten en belangen te verkopen in de komende twee tot drie jaar. Naar verwachting zal ook het Zwitsere UBS onderdelen van de hand doen.

Het bankconcern heeft tot nu toe 23 miljard euro aan afschrijvingen moeten doen. In Groot-Brittannië veilt Royal Bank of Scotland zijn verzekeringstak met een waarde van 7 miljard pond (8,8 miljard euro) aan de hoogste bieder.