STRAATSBURG - Nederlandse 65-plussers die in een ander EU-land wonen, kunnen voor medische zorg voortaan waarschijnlijk ook in Nederland terecht.

Een huidig verbod daartoe vervalt als het Europees Parlement donderdag een amendement van CDA-Europarlementariër Ria Oomen aanneemt. Oomen rekent op goedkeuring en heeft al een akkoord hierover met het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, meldde ze zondag.

"Sinds de nieuwe zorgregels betalen Nederlandse ouderen in bijvoorbeeld België of Duitsland hun premies in Nederland, maar hebben enkel recht op de Belgische of Duitse voorzieningen", aldus Oomen. "Alleen voor spoedeisende hulp of het bezoeken van een huisarts kan men zonder voorafgaande toestemming in Nederland terecht."

Door het amendement kunnen de 65-plussers straks kiezen tussen behandeling in hun woonland of in Nederland. Als ze een heup- of oogoperatie liever in Nederland ondergaan, kan dat.

Grensstreken

Oomen verwacht dat vooral gepensioneerden in Belgische en Duitse grensstreken gebruik maken van de keuze. "Maar ik kan me voorstellen dat bijvoorbeeld iemand die in Spanje woont een heupoperatie wil ondergaan in Nederland, waar hij hier de dokter het beste verstaat."

Oomen: "Een in Spanje wonende gepensioneerde betaalt in Nederland zijn bijdrage, het is dan ook logisch dat hij ook in Nederland zijn zorg kan halen."

Behandelingen

Het amendement staat los van een voorstel deze week van EU-commissaris Androula Vassiliou (Gezondheid). Zij presenteerde een wetsvoorstel waardoor Europeanen steeds voor ambulante behandelingen in een ander EU-land terecht kunnen, voor dezelfde vergoeding als ze in eigen land hadden gekregen.

Voor operaties zoals voor heupen is dan nog wel toestemming nodig.