AMSTERDAM (ANP) - Europese beleggers zijn vrijdag vroeg aan het weekeinde begonnen. De belangrijkste beursgraadmeters kwamen bij gebrek aan nieuws amper van hun plek.

Beursstemming (video): Strijd om 300 punten op expiratiedag.
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): 14% van de banen weg bij Fortis-dochter ASR.
Verder: TPG mag prijs postzegels opvoeren, DSM koopt bedrijf voor voedselcoatings.

Een minieme stijging in Amsterdam zette de AEX-index wel weer boven de grens van 300 punten. De graadmeter stond rond het middaguur op een plus van 0,6 procent bij een stand van 301,55 punten. Hoewel vrijdag de optiecontracten afliepen, bleven heftige koersschommelingen uit.

Zwaargewicht Unilever was de grootste winnaar op de verdeelde beursvloer. Het was- en levensmiddelenconcern won 2,2 procent in aanloop naar de toelichting over het lopende kwartaal die het maandag naar buiten brengt. Andere winnaars waren Aegon, KPN en TPG. 'Tante Pos' had de wind mee door het besluit de postzegelprijs voorlopig tot 2005 te bevriezen in plaats van 2007.

De financiële aandelen stonden met uitzondering van Fortis op winst. Het Belgisch-Nederlandse bank- en verzekeringsconcern maakte voorbeurs bekend de komende drie jaar 750 banen te schrappen bij de Nederlandse verzekeringstak. Beleggers zagen deze versnelde reorganisatie als een slecht signaal over de toestand van de Nederlandse verzekeringsmarkt. Fortis verloor 1,2 procent.

Plussen waren er ook voor de graadmeters van de andere Europese beurzen. De Franse CAC-40-index noteerde een winst van 0,9 procent en de Londense FTSE-index kroop 0,3 procent omhoog. De beurs in Frankfurt herstelde zich en de DAX-index noteerde aan einde van de ochtend een winst van 0,4 procent. Van de fondsen van deze graadmeter had Bayer het moeilijk.

Bayer kromp 0,3 procent in beurswaarde. Het fonds had te kampen met een negatief effect van problemen voor branchegenoot GlaxoSmithKline. Europa's grootste medicijnenproducent mag in de VS zijn antidepressivum Paxil niet verkopen aan personen onder de achttien jaar in verband met verhoogde risico's voor suïcide. In tegenstelling tot Bayer herstelde op de beurs van Londen dit fonds zich echter wel. GlaxoSmithKline noteerde een winst van 0,7 procent.

De Duitse autobranche heeft hinder van de stakingsacties van de metaalarbeiders. Volkswagen verloor 1,6 procent. Winst was er echter wel voor BMW (0,7 procent) en DaimlerChrysler (0,6 procent).

Euro

Op de valutamarkten in het Verre Oosten kwam de euro even boven de 1,17 dollar. In de ochtendhandel in Amsterdam noteerde de Europese munteenheid 1,1690 dollar, gelijk aan de slotkoers van donderdag. Ten opzichte van het Britse pond daalde de euro licht van 0,6985 tot 0,6980 pond.