AMSTERDAM - De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een bedrijf beboet dat zonder de vereiste vergunning geld van beleggers aantrekt. Euro Investment Services moet 87.125 euro betalen voor het overtreden van de Wet toezicht kredietwezen. Bovendien is een dwangsom van 900.000 euro opgelegd, aldus DNB vrijdag. Het is voor het eerst dat de bank een dergelijke boete openbaar maakt.

De centrale bank waarschuwt beleggers dat ze geen zaken moeten doen met Euro Investment Services, dat ook onder de naam Mercurius Nederland werkt en nog steeds actief is. Het is de tweede keer dat DNB voor het bedrijf waarschuwt. In april deed de bank dat ook al.

DNB waarschuwt slechts sporadisch voor bedrijven zonder vergunning. Een boete is nog uitzonderlijker. De bank heeft sinds begin 2000 de mogelijkheid om geldstraffen op te leggen.

Begin dit jaar eiste DNB dat Euro Investment Services de inleg aan de klanten teruggeeft, maar dat is niet gebeurd. Een woordvoerder van DNB wil niet zeggen of er aangifte is gedaan.

Euro Investment Services biedt via advertenties beleggers 5 procent rendement per maand op een investering van minimaal 2200 euro. "Uw rendement loopt op tot 60 procent per jaar", aldus een telefonische verkoper. Het bedrijf zegt het geld niet te beleggen maar te investeren in de ICT-onderneming Mercurius Nederland.