BRUSSEL - Het bedrag dat de Europese Commissie wil vrijmaken voor hulp aan boeren in ontwikkelingslanden kan oplopen tot 1 miljard euro gedurende de komende twee jaar.

Dat blijkt volgens de Britse zakenkrant Financial Times uit een conceptvoorstel dat de Commissie volgende week wil aannemen.

Op de EU-top vorige maand werd al duidelijk dat Brussel niet uitgegeven EU-landbouwgelden wil besteden voor de voedselcrisis in ontwikkelingslanden. Maar toen werd nog gerekend met een bedrag van enige honderden miljoenen euro's.

Kunstmest

Nu blijkt dat het waarschijnlijk gaat om 750 miljoen euro dit jaar en nog eens 250 miljoen volgend jaar.

Dat geld zou normaal gesproken terugvloeien naar de 27 EU-landen, maar Brussel wil het onder meer besteden aan zaden en kunstmest voor boeren in de 59 landen in Afrika en Azië die het zwaarst zijn getroffen door de voedselcrisis.

Weerstand

Als de EU-landen en het Europees Parlement instemmen met de plannen kan het eerste geld begin 2009 worden besteed. Toen de EU-commissaris voor landbouw Mariann Fischer Boel de plannen in mei voor het eerst voorstelde, stuitte ze op weerstand bij een aantal EU-landen.

Ook de Nederlandse minister van Landbouw Gerda Verburg zei de voorkeur te geven aan eigen plannen voor structurele projecten, samen met minister Bert Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking.