UTRECHT - De 200.000 werknemers in supermarkten in Nederland hebben een nieuwe cao. Met terugwerkende kracht krijgen ze vanaf 1 juli 3,25 procent loonsverhoging.

Op 1 juni 2009 volgt een tweede loonsverhoging, met 3,5 procent. Dat meldde de vakbond FNV Bondgenoten vrijdag.

Tevreden

Bondsbestuurder Arie van der Pijl is "uitermate tevreden", met het bereikte akkoord, dat geldt voor een periode van twee jaar. "Eindelijk zijn werkgevers bereid jongeren te belonen naar ervaring.

Vanaf 1 januari geldt dat als een 17-jarige een jaar in dienst is, dat ervaringsjaar meetelt in zijn loon. Hij ontvangt dus een hoger loon dan een 18-jarige die dan net in dienst treedt."

De vakbond is ook content met het feit dat de 33,3 procent toeslag voor werk tussen 20.00 uur en 21.00 uur gehandhaafd blijft.

"De werkgevers wilden daar vanaf, maar voor ons was dat onbespreekbaar", zei Van der Pijl.

ADV-dag

Op basis van de nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst krijgen de supermarktemployés ook de mogelijkheid om hun ADV-dag in te ruilen tegen tijd of geld.

Een grote meerderheid van de werknemers in supermarkten werkt in deeltijd en ontvangt liever een geldbedrag dan een ADV-dag.

De vakbonden en de werkgevers hebben ook afgesproken dat ze in het najaar nader overleg gaan voeren over zaken als zeggenschap over werktijden, uitbreiding van contracturen en meldingen over naleving van de cao.