PARIJS - Rijke EU-landen zoals Nederland moeten een deel van hun miljardenopbrengst van geveilde CO2-emissierechten afstaan aan arme EU-landen.

Ministers van milieu van de 27 EU-landen bleken het donderdag eens over een voorstel daartoe van de Europese Commissie. Het gaat om min of meer 10 procent van de veilingopbrengst.

"Zo'n solidariteitsfonds helpt Oost-Europese landen met hun grote investeringen om CO2-uitstoot tegen te gaan", stelde EU-commissaris Stavros Dimas (Milieu) donderdag bij EU-beraad van milieuministers in Parijs.

Oost-Europese landen hadden bij het beraad om meer geld gevraagd voor hun milieu-investeringen. Polen had voorgesteld het percentage te verdubbelen tot 20. Hongarije wilde daarbij ook een gunstiger basisjaar kiezen.

Sleutelen

Minister Jacqueline Cramer (Milieu) noemde de Poolse en Hongaarse protesten tegen het pakket CO2-voorstellen onbespreekbaar. "We moeten niet sleutelen aan het pakket. Dan beginnen we weer van voren af aan met onderhandelen. Dat moeten we niet doen."

De EU-landen hebben afgesproken om vanaf 2013 CO2-uitstootrechten voor de industrie te gaan veilen in plaats van weg te geven. Dat moet bedrijven prikkelen om zuiniger te zijn met energie. De veiling levert de schatkist bovendien erg veel geld op, maar kost bedrijven en burgers veel geld.

Flexibeler

De ministers zoeken nog methoden om het systeem flexibeler te maken. Zo vreest Polen dat de energieprijzen er verdubbelen, omdat de veelal kolen stokende energiebedrijven relatief veel emissierechten moeten kopen. Burgers en politici vinden dat onaanvaardbaar. Minister Cramer zei de Poolse minister dat hij de burgers kan compenseren voor de hogere energierekening, met geld van de geveilde emissierechten.

Cramer weet nog niet hoeveel de energieprijzen in Nederland stijgen door de veiling van emissierechten. Ze herhaalde bereid te zijn de burgers eventueel te compenseren. Ze vindt wel dat hierover EU-spelregels moeten komen. De ministers van milieu besloten verder om te analyseren hoe groot het concurrentienadeel is van de CO2-veiling voor Europese bedrijven. Feiten en cijfers moeten dat duidelijk maken.

De ministers hopen op een CO2-akkoord eind dit jaar, om sterk te staan voor internationaal klimaatoverleg in Kopenhagen december 2009.