ROTTERDAM - Een 40-jarige man heeft donderdag als eerste een verbod opgelegd gekregen om met het openbaar vervoer (ov) in Rotterdam te reizen. Dat heeft het vervoerbedrijf RET laten weten.

Het verbod werd op 1 juni ingevoerd op tramlijn 2 wegens een reeks incidenten op deze lijn eerder dit jaar.

De man voegde daar donderdagochtend rond negen uur een nieuw incident aan toe door zich agressief te gedragen tegen de trambestuurder en vernielingen aan te richten in de tram. Hij kreeg vervolgens een ov-verbod opgelegd. De man zit niet bepaald in de doelgroep: het verbod is vooral gericht op jongeren die zich misdragen.

Maximumverbod

De amok makende passagier kreeg meteen ook het maximumverbod van acht weken opgelegd wegens vernieling, ernstige bedreiging en het gebruik van fysiek geweld tegen een RET-conducteur, aldus het vervoerbedrijf. Hij mag gedurende de termijn geen gebruikmaken van bus, tram en metro in de Maasstad en zal zich te zijner tijd voor de rechter moeten verantwoorden.

De passagier was volgens een woordvoerder van de RET kwaad geworden omdat hij klem kwam te zitten tussen de deuren van de tram. Hij sloeg vervolgens tegen een zijspiegel. Toen hij daarop door het trampersoneel werd aangesproken, ontstak hij in toorn en gaf hij onder andere een elleboogstoot aan een conducteur.

Incidenten

Het ov-verbod is ingesteld door de gemeente Rotterdam, het politiekorps Rotterdam-Rijnmond en het Openbaar Ministerie. Volgens de RET was na de invoering van het verbod een "sterke afname van het aantal incidenten op tramlijn 2" merkbaar.