DEN HAAG - Jan van Zijl van de MBO Raad denkt dat het conflict met de vakbonden over het verhogen van de leraarsalarissen binnen afzienbare tijd is opgelost.

Dat heeft de voorzitter van de koepelorganisatie van het middelbaar beroepsonderwijs donderdag gezegd.

Tijdverlies

"Het tijdsverlies wordt meer veroorzaakt door de vakantie dan door problemen over en weer. Ik ga ervan uit dat we er met een normale periode uitkomen", aldus Van Zijl.

De MBO Raad en de bonden moeten het eens worden over de invulling van een bredere overeenkomst met onderwijsminister Ronald Plasterk over het verhogen van de lonen van docenten.

Eerder deze week zette Van Zijl geen handtekening onder de definitieve overeenkomst met de minister en de bonden wegens het uitblijven van het akkoord met de vakbonden.

Met een verhoging van de lonen willen de drie partijen het dreigende tekort aan leraren voorkomen.

Debat

Om de goede sfeer tussen hem en voorman Walter Dresscher van de Algemene Onderwijsbond (AOB) te benadrukken, reden de twee donderdag samen naar het debat over de kwestie in de Tweede Kamer. "Jan heeft een lift aangeboden", aldus Dresscher.

Wel is hij voorzichtiger gestemd dan Van Zijl. "Ik heb niet begrepen waarom de MBO Raad niet heeft getekend. Daarom kan ik op dit moment niet voorzien wat de oplossing is", zegt hij.

HBO

Naast een akkoord met de MBO Raad moeten de vakbonden ook nog tot een vergelijk met de hogescholen komen. Volgens een woordvoerder van koepelorganisatie HBO-raad "zal het wel moeten" om eruit te komen met de bonden. Hij stelt dat de HBO-raad en de vakbonden "de opdracht delen".