RIJSWIJK - Ook de redacties van het Eindhovens Dagblad, BN/De Stem en de Twentsche Courant Tubantia dreigen donderdag met acties als een voorgenomen bezuinigingsplan van uitgeverij Wegener niet van tafel gaat.

Woensdag hadden andere Wegener-kranten (De Gelderlander, het Brabants Dagblad en de Stentor) al aangekondigd actie te gaan voeren. De Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) vergadert donderdagmiddag over eventuele stappen.

Ultimatum

De kranten hebben een ultimatum gesteld dat aanstaande maandag om 12.00 uur afloopt. Schrappen Wegener en de grootaandeelhouder Mecom dan niet de reorganisatieplannen, dan volgen er acties.

Hoe die er uit gaan zien, is nog niet duidelijk. Mogelijk komen sommige titels volgende week een dag niet uit. Andere redacties hebben nog geen besluit genomen over de vorm van actievoeren.

De journalisten van BN/De Stem waren donderdagochtend voor de vergadering uitgeweken naar een hotel, opdat Wegeners grootaandeelhouder David Montgomery een lege redactie zou aantreffen tijdens een werkbezoek aan de krant in Breda. De Brit heeft daar onder meer een gesprek gevoerd met de hoofdredacteur.

Reorganisatie

Het uitgeefconcern voor regionale kranten kondigde vorige week een reorganisatie aan waarbij 395 tot 465 banen op de tocht staan. Daaronder vallen 85 journalistieke banen.

Het plan is ingegeven door de wens van de Britse eigenaar van Wegener, Mecom, die meer rendement wil.

Brief

De gemeente Apeldoorn heeft in een brief aan de raad van bestuur van Wegener haar verontrusting uitgesproken over de reorganisatieplannen.

De gemeente is bezorgd over de voorgenomen vermindering van honderden arbeidsplaatsen, niet alleen bij de hoofdvestiging in Apeldoorn maar ook bij andere vestigingen in het verspreidingsgebied van de dagbladen en huis-aan-huisbladen.

De brief is ook aan grotere gemeenten in het verspreidingsgebied van de Wegener-bladen gestuurd met het verzoek ook hun zorgen over te brengen aan de raad van bestuur.